Miele maakt kwaliteitsapparatuur, dat is algemeen bekend, en mijn 412 uit 1968 is daar het levende bewijs van. Mede door de indrukwekkende prestatie die Miele hiermee heeft geleverd ben ik Miele-fan geworden. Ook toen ik Miele een paar jaar geleden om de gebruiksaanwijzing van de 412 vroeg stuurden ze me binnen 2 dagen een kopietje via de post. Geweldige service.
Een poosje geleden hebben we onze Whirlpool en Zanussi rommel de deur uit gedaan en hebben we deze Miele toren aangeschaft. Niet nieuw gekocht (want Miele is dan wel goed, maar ook flink prijzig!) maar als occasion bij Aloys Spijkerman van Miele Witgoedcenter in Amsterdam. Hij verkoopt daar gereviseerde gebruikte Miele apparatuur voor een betaalbare prijs. De toren draait dagelijks, en heeft ons nog nooit in de steekgelaten. Klasse!
Mijn Miele 412 draait nog regelmatig een wasje mee, al is het gebruik wel beperkt. Hij verbruikt namelijk nogal wat water en electriciteit, maar het wasresultaat is snel en goed. Helaas centrifugeert het oude beessie op slechts 700 toeren waardoor het wasgoed niet geschikt is voor de droger. We centrifugeren het dan eerst nog even in de W715, die slingert het water er op 1400 toeren uit!
De 412 is sinds 1996 in mijn bezit. Ik heb hem meegekregen van mijn ouders toen ik op mezelf ging wonen. Na 28 jaar hebben zij toen maar eens een andere gekocht. Toen ik ging samenwonen hadden we ineens twee machines, maar ik wilde die ouwe Miele niet weg doen. Ik vond het best wel bijzonder dat die machine maar bleef werken, en natuurlijk ook omdat dat ding al zo lang in de familie is.
In 2004 heb ik nog een tweede exemplaar op de kop getikt, en die heb ik helemaal leeg gesloopt. Ik heb dus nog een tweede 412 in onderdelen in een krat liggen. In de loop van de tijd heb ik inmiddels een en ander moeten vervangen zoals onderstaande opsomming laat zien. Sommige materialen verouderen nou eenmaal, en vooral kunststoffen en rubbers harden uit of verkleven na een jaar of 40.
Ons washok op zolder. Zoals je ziet allemaal Miele apparatuur, want met 4 kinderen valt er natuurlijk veel te wassen :-)
Ziet er nog netjes uit voor zijn leeftijd
De bedieningsorganen van de 412, erg eenvoudig en doeltreffend
In de deuropening bevindt zich het type plaatje. Zoals zichtbaar is het centrifuge toerental slechts 700 toeren
Een blik in de motorruimte. Rechts zie je het originele elektrische schema opgerold zitten; de datum is hier zichtbaar :-)
Hier doet hij even een wasje
Reparatie historie
februari 2004 - de schokbrekers vervangen - tijdens het centrifugeren maakten ze een vreselijk piepend en knarsend geluid.
augustus 2008 - het hoofdschakelaar blok vervangen - een slecht contact begon te stinken en deed de machine stoppen.
september 2008 - de interne waterinlaatslangen tussen de afsluiters en spoelbak vervangen - een lichte lekkage; ze bleken verdroogd en gebarsten
november 2008 - het manchet was verdacht - deze vertoonde scheurtjes en was op bepaalde plaatsen wat kleverig geworden. Uit voorzorg vervangen.
november 2008 - de slang tussen de pomp en de aansluiting van de waterafvoer lekt ineens - Tijdens het vervangen van het manchet is deze slang waarschijnlijk gescheurd. Deze was verdroogd en bleek vol barstjes te zitten.
november 2008 - de slang tussen filter en pomp lekt iets - deze bleek verdroogd en licht gebarsten en zorgte voor een geringe lekkage.
november 2008 - De hoofdontluchterslang ca 1 cm ingekort - de slang vertoonde wat barstjes bij de aansluiting op het watersysteem.
9 mei 2010 - het rubberen manchet tussen de spoelbak en de kuip is op de rand wat ingescheurd en lekt wat water. Dit manchet is zeer flexibel omdat het alle bewegingen van de kuip moet kunnen volgen. Helaas heb ik geen vervangend exemplaar, dus met een Simson bandenreparatie setje is het manchet weer geplakt.
31 mei 2010 - De schakelklok heeft het begeven... De machine blijft hangen in het programma. Je hoort dat de klokmotor door wil, maar een mechanisch defect zorgt ervoor dat de boel blokkeert. Met luide klikken schiet de klok weer terug waardoor hij op dezelfde positie blijft. Helaas blijkt de reserve klok die ik heb liggen niet volledig identiek waardoor ik 'm niet 1-op-1 kan omprikken. Ik moet dus opzoek naar een nieuwe klok, of deze klok repareren...
22 juni 2010 - Update over de klok: Een gesprek met een vriendelijke Miele expert van de Miele Speciaalzaak in Hilversum (www.mielespeciaalzaak.nl) leert dat de 412 met 4 verschillende klokken uitgerust kan zijn: een MTA700, MTA469, MTA747 of de MTT114 (Ik was aangenaam verrast... wat een wonder dat iemand dat weet... uit zijn hoofd!). Deze klokken zijn niet zondermeer onderling uitwisselbaar omdat ze electrisch niet gelijk zijn. Er zijn wel "ombouwsetjes" beschikbaar om een afwijkend type klok passend te maken op een bepaald bedradingsschema. Ik blijk dus een MTA469 te hebben. Volgens deze expert hebben alle 412S machines een MTA700, en deze klok is zelfs nog leverbaar! Helaas is het onduidelijk welk type mijn reserve klok is, want er staat niets op...
Helaas, de 412 is niet meer. Gezien de staat van de bedrading (oxidatie van de stekkertjes, de koperen aders en de uitgeharde isolatie) ben ik er niet meer aan begonnen om de klok te vervangen. Uit veiligheidsoogpunt zou het noodzaak zijn om alle slechte stekkers en draden te vervangen, maar dat gaat me te ver. Dus bij deze is het officieel: RIP mijn oude Miele! (en nu nog 1 keer die 140 kilo staal de trap af sjouwen!)
Miele 412 serienummer 1005397
15 februari 1968 - 15 juli 2010 in de leeftijd van 42 jaar en 5 maanden
Mike Mulder 2010
Klik op de kleine afbeeldingen voor Miele documentatie over de 412