Philips B6X62A bouwjaar 1956
Dit is mijn Philips B6X62A, een Hi-Q radio uit 1956. De set is helemaal compleet en in perfecte staat. Hij heeft een mooi plekje in de woonkamer en speelt nog regelmatig een uurtje. Soms draai ik ook oude platen uit de jaren 50. Erg leuk hoor, dat oude spul. De pick-up is een Triotrack uit 1954, en ook deze speelt nog perfect! Het meest bijzondere aan deze radio is dat de luidsprekers niet in de radio zelf zitten, maar in 3 losse luidsprekerboxen. De twee satellieten zijn voor de hoge tonen, en een grote basbox staat in de hoek voor de lage tonen. Dit concept is nu heel normaal, maar in 1956 was dit een absolute primeur. Op de Firato van dat jaar presenteerde Philips dit systeem, en de bezoekers luisterden met open mond naar de indrukwekkende geluidsprojectie. De radio bevat 2 afzonderlijke versterkers; 1x EL84 eindtrap voor de basbox, en 1x EL84 eindtrap voor de beide satellieten. Het is dus een mono systeem, want stereo bestond toen nog niet. Maar ondanks dat het mono is, is de klank echt prachtig. Vol, diep, ruimtelijk en krachtig. Aangesloten op de kabel ontvangt hij alle bekende zenders, en die klinken voortreffelijk. De oude platen klinken natuurlijk veel meer gedateerd, maar dat is juist weer erg leuk en het maakt je bijna melancholisch om al die sterren van meer dan een halve eeuw geleden zo op de originele apparatuur te horen.
Onderhoudsgeschiedenis
11 juli 2008 - POINK... brak daar plots het schaalkoord van de FM tuner. Tja, het is een katoenen draad dat al 50 jaar gespannen staat en heen en weer wordt getrokken. Dat valt onder de normale slijtage zeg maar. Geen paniek, gelukkig heb ik de servicemanual waarin de gang van de koord beschreven staat. Bij Ben Dijkman van Repro Radio heb ik toen nieuwe schaalkoord besteld. Het was een lastig klusje, maar uiteindelijk is het wel prima gelukt.
13 april 2009 - Revisie condensatoren: Om de betrouwbaarheid van de radio te vergroten en te waarborgen heb ik besloten om de meeste oude elco's en teercondensatoren te vervangen. Ook al waren ze op het moment van schrijven nog allemaal in orde (de radio speelt immers nog goed), vroeg of laat kunnen ze doorslaan met alle gevolgen van dien. Om dit risico te vermijden is het meestal raadzaam om de condensatoren te vervangen. De een vindt dit zonde omdat het toestel dan niet meer origineel is, en de ander vindt het juist noodzakelijk. Tja, dat is een keuze. Aangezien ik het belangrijk vind dat de radio betrouwbaar speelt heb ik besloten de oude teerknollen te vervangen. Zie hier
voor een kort verslagje van het vervangen van de condensatoren.
Hier de radio al spelend. Een leuk detail is curve achter het dirigentje. Als je de bas opschroeft gaat het lijntje links omhoog, en zo ook bij de hoge tonen aan de rechterkant.
Het kastje met de Acoustical Triotrack pickup. Ik heb zo'n 50 stuks 78 toeren platen met ouwe Amerikaanse en Nederlandse muziek.
Close up van de Triotrack uit 1954
De 3 luidsprekers zijn de AD5004 (basbox) en 2x de AD5036. De AD5004 heeft als driver de befaamde 9710; de eerste in de serie van de AD9710M welke hem heeft opgevolgd. Misschien wel de meest beroemde speaker van Philips ooit.
Zoals je ziet is ook de achterkant compleet en van binnen is de radio in onberispelijke nieuwstaat.
100 Watt energieverbruik voor 2x 3.15 Watt geluidsvermogen :-)
Folder uit 1956. De prijs was toen 820 gulden wat een aardige bak geld was. Vandaar dat er niet al te veel van deze sets verkocht zijn.
Klik hier voor de originele service documentatie
|BACK|